PBN- music & events faciliteert bij wereld primeur Plasticroad Zwolle.
Een primeur van formaat voor de gemeente Zwolle. Het eerste fietspad ter wereld dat in zijn geheel gemaakt is van gerecycled plastic.
Het gaat om een nieuwe uitvinding van Wegenbouwer KWS, Total en kunststoffenproducent Wavin uit Hardenberg. Het fietspad van dertig meter wordt, met behulp van sensoren in het plastic wegvak, intensief getest.
De eerste PlasticRoad ter wereld is in de afgelopen twee weken neergelegd in het midden van het fietspad langs de Deventerstraatweg in Zwolle. In het wegdek zijn dertig sensoren verwerkt die het proefvlak continue bemeten op het aantal fietspassages en op de flexibiliteit en hardheid van het gebruikte materiaal.
Ontwikkelaar KWS ziet wereldwijd grote kansen voor de PlasticRoad. Er zijn veel voordelen ten opzichte van de traditionele wegenbouw. Zo is de PlasticRoad opgebouwd uit losse modules die vooraf in de fabriek van Wavin in Dedemsvaart gemaakt worden. Bij het leggen klikken de losse stukken weg als grote legostukken in elkaar, waardoor het wegdek binnen korte tijd opgebouwd kan worden.
De PlasticRoad is duurzaam omdat de plastic weggedeeltes naar verwachting twee tot drie keer langer mee gaan dan reguliere asfalt- of betonnen fietspaden en wegen. Bovendien zijn de PlasticRoad elementen voorzien van holle ruimtes waardoor heel makkelijk kabels en leidingen getrokken kunnen worden. De holle ruimte dient tegelijkertijd ook als waterreservoir, voor een gereguleerde afvoer van overtollig hemelwater.
Bij beschadigingen kunnen kapotte wegvlakken binnen korte tijd vervangen worden door een nieuw element.
Milieuvriendelijk
Het grootste voordeel schuilt in de milieuvriendelijkheid van de nieuwe vinding. de modules zijn gemaakt van huishoudelijk plastic afval. Zo is er in het dertig meter lange fietspad in Zwolle maar liefst duizend kilo huishoudelijk plastic afval verwerkt, een mooie bijdrage aan het oplossen van de plastic afvalberg.
Omdat de plastic modules licht van gewicht zijn kan ook de aanleg ervan gedaan worden met slechts één of twee vrachtwagens waarop de modules worden aangeleverd. Er zijn geen zware asfalteringsmachines meer nodig om wegen en fietspaden aan te leggen.
De opening vandaag in Zwolle trekt volgens de bedenkers van KWS wereldwijd veel belangstelling. De PlasticRoad kan weleens de weg van de toekomst worden, want de toepassingen zijn legio. De ontwikkelaars benadrukken wel dat de pilot in Zwolle, en later dit jaar ook één in de kop van Overijssel, eerst moeten uitwijzen of het materiaal voldoet aan de verwachtingen en of de gebruikers van de weg tevreden zijn over het rijden over plastic fietspaden.